Cinnamon rolls

Gepubliceerd op 25 september 2025 om 17:51

Zodra het  ook maar een beetje naar herfst gaat ruiken moeten er natuurijk kaneel broodjes gebakken worden. 
En hoewel ik écht een banket bakker ben probeer ik af en toe een brood receptje. En als het dan zo goed uitpakt is dat natuurlijk dubbel zo leuk. 
Wat extra leuk is aan, eigenlijk alles met kaneel, is dat je huis ook meteen fantastisch lekker ruikt.

Eigenlijk vind ik dat je het hele jaar door kaneelbroodjes mag eten, maar wat zo leuk is aan deze broodjes is dat dit makkelijk te variëren qua smaak. Zo kun je  er makkelijk chocolade broodjes of bijvoorbeeld Lemon rolls (zie mijn andere recept) van maken!

Ingrediënten:

Deeg

230 gr  volle melk
30 gr  verse gist (of 10 gr droge gist)
55 gr  suiker
560 gr bloem
2 eieren
1 eetl  kaneel
1 tl zout
100 gr boter (kamertemperatuur)

Vulling

50 gr boter (gesmolten)
1,5 eetl kaneel
110 gr suiker

Glazuur

50 gr boter (kamertemperatuur)
80 gr roomkaas
125 gr poedersuiker



Bereiding

Deeg

  • Verwarm de melk tot handwarm (37C)
  • Verkruimel de gist en roer deze door de warme melk tot alles is opgelost. 
    Wanneer je droge gist gebruikt kun je het beste de aanwijzingen op de verpakking volgen. 

 

  • Voeg de Suiker, bloem, kaneel, eieren en zout toe en meng het in de keukenmachine op gemiddelde snelheid. 
    Meng tot je geen droge bloem meer ziet. Hierna nog 4 minuten kneden
  • Voeg de boter in delen toe. Voeg het volgende deel pas toe zodra het eerste deel gemengd is.
    Wanneer alles is toegevoegd laat je de machine nog ongeveer 10min kneden. Het deeg komt dan los van de zijkant van de kom. 

 

  • Doe het deeg  in een schone kom en dek deze af met plastic folie/theedoek. Je kunt de schaal invetten met een klein beetje olie. Op deze manier komt het deeg na het rijzen makkelijker uit de kom. Laat het deeg 1 uur op een warme plek staan. 

 

Vulling

Wanneer het deeg staat te rijzen heb je tijd om de vulling te maken.

  • Roer de zachte boter en suiker door elkaar

 

Opmaken

  • Na ongeveer  een uur is het deeg verdubbeld in volume. 'Sla' de lucht uit het deeg en rol het uit tot een vierkante plak van ongeveer een centimeter dik  (ongeveer 45x45)
  • Smeer de boter op het deeg en bestrooi dit met de kaneel.
  • Rol het deeg voorzichtig op tot een lange rol

 

  • Snij de rol met een scherp mes in 12 stukken. En leg deze in de ovenschaal of op de bakplaat.
  • Laat de broodjes nog ongeveer een half uur afgedekt staan. 
  • Verwarm de oven vast voor op 200C
  • Bak de broodjes in 25 minuten gaar.
  • Laat de broodjes 10 minuten staan voordat je het glazuur er op doet! (als je zolang kan wachten natuurlijk)

Glazuur

  • Klop de boter in de hoogste stand van de mixer op. Voeg de roomkaas toe en meng dit tot een geheel.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker en het citroensap toe, meng tot een glad glazuur.
  • Verdeel het glazuur over de broodjes.



Eetsmakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.