Soezen

Gepubliceerd op 7 september 2024 om 13:51

Ik vergeet soezen altijd een beetje. En dat terwijl het echt leuk en makkelijk is om ze te maken! Je hebt maar 4 ingrediënten nodig en de verhouding is makkelijk te onthouden. 2:1:2:1
2 delen vocht (melk&water)
1 deel boter
2 delen ei
1 deel bloem
Je gebruikt meestal half water en half melk. Door melk krijgen je soezen een mooiere kleur en lekkerdere smaak. Maar melk is ook vetter en dus zwaarder waardoor ze minder groot worden. Als je dus de helft door water vervangt krijg je soezen met een mooie kleur die heel goed omhoog komen!
Voor het opspuiten kun je een rond of een kartel spuitje gebruiken. Wil je bolletjes, gebruik je een ronde. Wil je langwerpige is een kartel spuitje ook heel leuk!

 

 

Recept:

100 water

100 melk

100 boter

200 ei (ongeveer 4 eieren)

100 bloem

snuf zout

 

Vulling:

Slagroom

 

Bereiding:

- Breng het water, de melk, snuf zout en de boter aan de kook.

- Haal je pan van het vuur en voeg in een keer alle bloem toe. Roer dit tot het mengsel een geheel is.

- Zet je pan terug op middelhoog vuur en blijf de massa rustig omscheppen om te garen.

- Als je deegje een soort bal vormt en een beetje begint aan te zetten aan de bodem van je pan is dit een teken dat het bijna gaar is. Als je met de vlakke kant van je lepel/spatel tegen je deegbal aan tikt en er blijft een glimmende afdruk achter is het gaar. Hoe beter je gaart, hoe beter en meer ei er op genomen word!

- Draai het deeg kort in de keukenmachine om wat vocht kwijt te raken. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.

 

- Vul je spuitzak met het beslag. En spuit de soezen op de plaat.
Let er op dat je genoeg afstand tussen de soezen bewaard, in de oven worden ze een stuk groter!

- Tijdens het bakken is het goed om een paar keer de oven op een kiertje te houden zodat het vocht weg kan. Let op: Stoom is mega heet! Na 20 minuten bakken moet je de soezen in de gaten houden. Als ze mooi goud bruin van kleur zijn kunnen ze uit de oven, en laat je ze afkoelen op de plaat.

 

- Als je soezen helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen. Dat kan met slagroom, maar natuurlijk ook met een andere lekkere vulling. Je kunt met een mesje aan de onderkant een gaatje prikken en daar de spuitzak in steken om te vullen. Je kunt de soes natuurlijk ook gewoon open snijden en dan je vulling er tussen spuiten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.